Thursday, March 28, 2013

mekap farah bertunang 16.3.13

Assalamualaikum.


16.3.13 lepas mekap ila saya mekap kak farah pulak.
kak kot..wakaka...selalu je nak konpius dengan umur orang pastu panggil kakak.
gambar ambil guna DSLR.takde tipu2.



sebelum dan selepas mekap.
kak farah nak natural2 jugak lah tapi saya suggest yang sedang2.
kening tak cukur.saya buat teknik hide dan lukis semula.















yang ni ambil guna hp.


ni pun guna hp.




nak tengok hasil mekap yang lain,sila ke:
http://www.facebook.com/fabulousiti



untuk booking ada 3 cara:
sms sahaja: 012-4141421
mesej di inbox: http://www.facebook.com/fabulousiti
email: fabulousiti.bnc@gmail.com

Wednesday, March 27, 2013

mekap bertunang ila 16.3.13

Assalamualaikum.


lama tak online sebab rumah kena ribut.
bilik saya tercabut bumbung habis barang2 rosak termasuk laptop T_T
takpe lah..dugaan.muhasabah diri dan bersyukur jugak untuk tiap2 dugaan.


ok uolss,back to entry..(ceceh cakap omputih).
16.3.13 mekap ila bertunang.
gambar hasil mekap ni guna kamera DSLR.hasil mekap 100% ok.



sebelum dan selepas mekap.
kening tak cukur.guna teknik hide saja.
saya tunjuk gambar kat mak,benda pertama yang mak saya cakap ialah "lawa kening".
hehe..mak saya tak tau pun yang saya guna teknik hide dan lukis.
guna earth colour sebab ila nak mekap natural..kalau tak salah la..lupa dah..haha.





















yang ni ambil guna kamera.sebenarnya kening warna coklat bukan hitam atau kelabu.
gambar2 kat atas tu mungkin sebab cahaya la.



gambar hasil mekap yang lain,sila ke:
http://www.facebook.com/fabulousiti


untuk booking ada 3 cara:
sms sahaja: 012-4141421
mesej di inbox: http://www.facebook.com/fabulousiti
email: fabulousiti.bnc@gmail.com



tq.

Tuesday, March 19, 2013

kelas solekan dan dandanan syah: hari ke-2.

Assalamualaikum.


10.3.13 hari ke-2 kelas solekan dan dandanan pengantin syarifah(syah).
syah ada beberapa masalah,so kelas mula lewat sikit.


mula2 saya demo mekap teknik yang ke-3.
lepas tu syah pulak kena mekap untuk sesi praktikal.


HASIL MEKAP SAYA(DEMO):

sebelum dan selepas mekap.
ni teknik mekap mata yang ke-3 sepanjang 2 hari kelas ni.
saja nak saya nak demo hover sikit kat model nih..haha..nasib baik kak nurul baik2 je..tak banyak songeh.
sebenarnya teknik ni macam lain.lebih 'strong'.tapi saya sedar syah jenis yang suka mekap natural tak 'kuat' sangat,so saya ubahsuai teknik ni dan banyak blend warna sampai jadi soft.
kening tak cukur.saya ajar cara buat tak cukur.tapi kening model dah nipis,saya tak hide pun.
lukis saja.


peewiit!


main2 dengan kaler..so kalerpulll...haha.




















HASIL MEKAP SYAH(PRAKTIKAL):

saya minta syah pilih sendiri warna mekap yang dia nak letak kat model.











SEPANJANG SESI BELAJAR HARI YANG KE-2:

letak maskara uolsss.


model tengah tido niiiii....


hebat model nih,macam tau2 je kite tengah ngata dia,dan2 buka mata dan usha pelik...kahkah.


syah tengah praktikal mekap model.


syah tengah kusyuk mekap,model pun tengah kusyuk tido...HAHAHA..


SESI BELAJAR BUAT RAMBUT:

lepas saya demo cara buat rambut kat the patungs..syah pulak kena buat(praktikal).


belah kiri tu(yang mulut merah ang2) saya demo,belah kanan syah buat.
ni teknik sanggul yang pertama.
p/s: teknik buat sanggul pun mungkin saya akan ajar sanggul yang berbeza untuk setiap orang
yang belajar mekap bridal.bergantung pada keadaan dan masa.


ni pulak teknik sanggul yang ke-2.
belah kanan(dekat botol air kuning) saya demo,belah kiri syah buat(praktikal).


semua habis petang dan tamat la sesi belajar syah.dapat module teknik2 mekap/rambut dan dapat sijil.
harap dapat praktis selalu supaya skill lebih mantap.
boleh buat side income walaupun syah sebenarnya kerja bagus dah...project engineer uolss!


tq kat syah sebab mai jauh2.
salah silap harap dimaafkan.


sapa2 nak belajar mekap samada yang basic atau bridal,boleh sms saya
atau msj di inbox fanpage saya ok.


gambar hasil mekap,kelas dan lain2 sila ke:


booking mekap dan kelas mekap:
sms sahaja: 012-4141421
atau
atau
email: fabulousiti.bnc@gmail.com


tq.

Saturday, March 16, 2013

kelas solekan dan dandanan pengantin syarifah: hari pertama.

Assalamualaikum.


9.3.13 dan 10.3.13 saya buat personal bridal make-up class untuk syarifah(syah).
tapi ni yang hari pertama.hari kedua next entry lah uolss.


syah mai jauh ni..dari KL.nasib baik dia pandai cari hotel yang dekat dengan lokasi saya
dan banyak tempat makan(dia bermalam kat tune hotel).


saya kagum gak lah dengan dia yang sanggup mai jauh dari kl untuk cari ilmu.
walaupun kesian orang mai jauh2 tapi saya memang suka dengan orang yang sanggup macam ni.


kelas hari pertama mula lewat dari jadual asal sebab syah baru bertolak dari kl  pagi tu..
so terlewat sikit,paham2 lah jalan camna kan.jauh pulak tu.


so sampai2 je mula belajar teori secara ringkas.
pastu saya demo teknik mekap yang pertama.teknik mekap pengantin,bukan biasa tau.
pastu rehat,sambung balik syah mekap model pulak(sesi praktikal).
dah habis tu saya demo satu lagi teknik,dan syah buat pulak teknik tu(praktikal).
hari pertama belajar 2 teknik.


HASIL MEKAP SAYA(DEMO KAT MODEL):


demo oleh saya.model kesayangan dulu,kini dan selamanya..kahkah.
sorry lah sebab kurang cahaya,guna flash jadi over bebenau.
kening tak cukur.saya ajar teknik hide dan lukis semula tapi kening model ni dah nipis,
saya hide sikit saja.ni mekap teknik pertama.




bulu mata sebelah menghala ke bawah sikit,sebelah ke atas sikit tu sebab
tangan jurusolek tak bedung..amboi kutuk diri sendiri T_T



kak nurul wewwiittt...



eyeshadow campur2 warna pastu tetiba jadi kaler hijau.
semangat kedah jelapang padi ke apa entah -.-'




mekap mata teknik yang pertama.



HASIL MEKAP SYAH(SESI PRAKTIKAL):


hasil mekap syah.kaler semua saya suruh dia pilih ikut citarasa sendiri.
bulu mata yang dia bawak sendiri.kening pulak syah cakap dia suka yang tebal sikit..
saya bagi kebebasan je.



hasil mekap dari syah.



lagi dan lagi..


HASIL MEKAP YANG KE-2 DARI  SAYA
(DEMO SEBELAH MUKA) DAN
 HASIL MEKAP SYAH(PRAKTIKAL SEBELAH MUKA):



syah ada temujanji dengan kawan dia,so nak cepatkan masa saya demo sebelah muka
dan syah mekap(praktikal) kat sebelah lagi muka.tapi lipstick syah yang pilih dan bubuh.
boleh tengok kat gambar sebelah mana yang saya dan syah mekap.
ni teknik mekap mata yang ke-2.



kaler lain2 sebab saya suruh syah pilih sendiri kaler yang dia nak letak.



bulu mata pun lain2.



SEPANJANG SESI BELAJAR HARI PERTAMA:


sebelah muka saya yang mekap.untuk demo.




syah tengah praktikal teknik yang pertama.



syah tengah praktikal teknik yang ke-2.



baiknya model ni..haha.



kak nurul yang behave tadah muka bagi kami main mekap.



sesi praktikal.mekap kena banyak praktikal.



saya mekap duduk,syah mekap berdiri..haha.
mana2 pun boleh.asalkan kita selesa nak mekapkan muka customer.


habis praktikal dan bergambar untuk teknik ke-2,
habislah sesi belajar untuk hari pertama.bersambung keesokannya pulak.
belajar mekap pengantin ni kena 2 hari sebab saya ajar beberapa teknik termasuk rambut,bukan satu saja.


kalau nak tau,syah tinggal kat kl tapi asal kelantan.
kak nurul dulu tinggal kl,tapi dari perak.saya pure 100% kedah..
bila cakap keluar dialek macam2 sampai kadang2
tanya sesama sendiri "cakap apa tu?" HAHAHA..tapi belajar secara santai. takdenye nak serius segan2.


tunggu entry untuk hari ke-2 pulak ya.


P/S: KELAS MEKAP BASIC DAN BRIDAL MASIH DIBUKA.
SMS ATAU MESEJ INBOX SAYA UNTUK SEBARANG PERTANYAAN.


hasil mekap dan gambar lain sila ke:
http://www.facebook.com/fabulousiti


untuk booking mekap dan kelas mekap ada 3 cara:
sms sahaja: 012-4141421
msj di inbox: http://www.facebook.com/fabulousiti
email: fabulousiti.bnc@gmail.com


tq.